Liberalen och medlemmen i Folkpartiet, humanisten Hans Iwan Bratt, skriver på sin Internet-hemsida att han aldrig skulle vilja bli sövd av mig (Robert), som är en narkosläkare som skrivit andliga böcker. Bratt saknar förtroende för mig som läkare utan att känna mig som person. Hans enda skäl är att jag medförfattat andliga böcker och att den guide som Marie-Louise kommunicerar med presenterar sig som den Helige Ande.

Han är inspirerad till sitt inlägg om Robert av Sven Ove Hansson, grundare och guru i den svenska organisation för blint vetenskapstroende som heter Vetenskap och folkbildning. Där har man svårt att skilja på andligt tänkande och vetenskaplig forskning. Se för övrigt utdraget ur Gudomlig väg som beskriver Hanssons påståenden som bl.a. går ut på att Klara svar från andevärlden är en vetenskaplig bok. Vetenskap uppstår dock genom en helt annan process än andliga texter. Att tro att en bok som heter Klara svar från andevärlden är en vetenskaplig bok är direkt obegåvat.

Mitt svar på Bratts påstående är att religionsfriheten är en viktig rättighet i vårt samhälle som inte har något alls med vetenskaplighet att göra. Det är två helt skilda saker. Jag talar aldrig om andlighet på jobbet. Det gör jag hemma.

Bratt kan helt säkert slippa att bli sövd av mig personligen då jag sedan 15 år sysslar med vetenskaplig forskning och arbetsledning, dock av familjeskäl och privata skäl numera på halvtid. Om Bratt blir sjuk är dock risken stor att han utsätts för någon behandling som styrs eller starkt påverkats av mina forskningsresultat, åtminstonde om han sövs någonstans i Europa eller USA. Det gäller framför allt om han lider av prostataförstoring, där jag publicerat långt mer än 100 forskningsarbeten om hur operationerna skall skötas för att ge upphov till så få komplikationer som möjligt. Vätsketerapi är ett annat område där min forskning är internationellt känd. Så pass på när någon på operationsavdelningen hänger upp en vätskepåse!

Just nu sysslar jag med två forskningsprojekt. Det första gäller närings- och vätskebehandling vid av operationer för höftförslitning, vilket Bratt också kan drabbas av - risken ökar ju äldre du blir! Det andra aktuella området är åldringsforskning där jag deltar i en grupp som jämför resultatet av olika sorters vätskegivning (i form av dropp) hos nedgångna åldringar. Dessutom studerar vi vilken smärtbehandling som fungerar bäst vid ryggkotsfrakturer, vilka är en vanlig följd av skeletturkalkning hos äldre, samt efter höftledsfrakturer.

Hans Iwan Bratt löper för varje år av sitt liv en ökande risk att få drabbas av de fördelar för hans hälsa som min forskning fört med sig. Nej, om Bratt helt säkert vill slippa mig får han antingen låta bli att operera sig för våra vanligaste sjukdomar eller också sköta sin hälsa i något u-land.

Tja, diskussionen fortsätter. När Bratt fått ta del av mina kommentarer så skriver han på sin hemsida att jag har diagnosen schiozofreni. Han har alltså, utan någon läkarexamen, tagit på sig rollen att själv diagnosticera svåra sjukdomar. Ett kvacksalveri, alltså. Om Bratt hade läkarlegitimation så skulle han nu förlora den. Man får nämligen inte ställa allvarliga diagnoser utan att träffa patienten ifråga.

Hälsar Robert

 

Läs om Sven Ove Hanssons förening VoF

 

 

 

Tillbaka till startsidan för texterna om andlighet och vetenskap