Följ med Robert Hahn i sökandet efter Franz Muller

I Schwabing - På slagfältet - Franz grav/Breven från fronten


 

I Schwabing

 

Kyrkan St. Sylvester i Schwabing, en förstad till München. Den gamla kyrkan är till vänster.

Den gräsplan på baksidan av kyrkan varifrån Robert, i sin minnesbild, som liten pojke började springa mot hemmet. Här finns inga gravar, och denna gräsplan var barnens lekplats för 100 år sedan. Roberts minne är att kyrkan (till vänster, utanför bild) var helt vit, och det var den också för 100 år sedan. Löpningen hem skedde längs gatan Haimhauserstrasse som förlöper längs med gräsplanen.

 

Interiören i den gamla kyrkan, som förr hette Ursulakirche.

Crucifixet och de speciella kyrkbänkar som gav Robert så besynnerliga känslor av igenkännande.

 

Occamstrasse där Franz spångmarsch slutade. Familjen bodde längst ner på gatan till vänster.

 

Familjen Müller, troligtvis 1915.

 

På slagfältet

 

1. Fotografi taget från den tyska stridslinjen framför Maricourt år 1915. Strax framför träden i bakgrunden fanns de franska skyttegravarna. Högt gräs växte på åkrarna då de inte brukats på två år.

2. Jag och min guide Peter står på samma punkt år 2006 men vrider huvudet 90 grader åt höger. Bilden är alltså tagen längs med den gamla tyska skyttegravslinjen. Träden i bakgrunden är Talus Boisé.

 

3. Närmare Talus Boisé hade Franz 9:e kompani (i 3:e bataljonen) ansvar för den kant av skyttegravslinjen där vi nu står. Det är platsen för Roberts dödsvision. Frans kröp upp på skyttegravskanten för att kunna se vad som skedde i den lilla dalgången, som var "ingenmansland". Han hörde skottlossning, vilket konfirmerats i tyskarnas krigsdagbok.

4. En blidngångare från kriget i "Machine Gun Wood" som är en en skogsdunge en bit bort från Talus Boisé.

5. Fotografi från dalgången. Franz låg höst uppe på kullen och torde ha varit svår att skjurta med gevär. Därför kände han sig relativt trygg där han spejade. Till höger ses kanten av Talus Boisé.

6. Fotografi från samma dalgång men våra huvuden har vridits mot Montauban, som syns i fjärran. Det mest naturliga motståndet för de fransmän som kröp i dalgången bestod av tyskarnas 1:a bataljon, som befann sig 50 meter bakom träden till vänster.

 

Rester av skyttegravar vid Somme. De byggdes i zig-zag-mönster.

 

Tyskarnas matkärl år 1915 såg precis ut spm de svenska anno 1973. Från militärmuséet i Peronne.

 

Franz´ grav - Breven från fronten

 

Den tyska begravningsplatsen i Fricourt i Somme-regionen.

 

De tyska soldater som dödats vid Montauban lades senare under kriget i den massgrav i Fricourt som Robert här står vid. Stenarnas ovansida är fyllda med namn.

 

På andra raden anges "Franz Müller, infanterist, Ý 21.7 1915."

 

Några av Franz brev från fronten. All var skrivna till systern Centa.

 

Brevet han skrev i februari 1915.

 

Franz sista brev. Han signerade det inte på slutet av sidan utan mitt i texten, med ett understruket "Xaver" i början av den fjärde raden underifrån.

 

För att gå vidare till bildgalleriet, tryck här

För att gå till Index-sidan, tryck här